Vegvisir

Symboler og deres betydning

Litt historie om symboler som dukker opp i vikingenes fotspor.

Hugin og Munin.

Hugin og Munin (gammelnorsk Huginn ok Muninn) er i norrøn mytologi Odins to ravner, som personifiserer tanken hans. Hugin betyr "hugen/hågen", dvs. "tanke". Munin betyr "minne".

Odin sender daglig ravnene ut i verden for å samle informasjon til ham. Hugin og Munin flyr over både Asgard og Midgard. De ser alt og vender tilbake til Odin og forteller ham hva de så. Hjemme sitter de på skuldrene hans. Odin er, ifølge Grimnesmål, veldig bekymret for at de en dag ikke kommer tilbake, spesielt Munin.

Livets tre: Yggdrasil

Grenene når ned for å forbinde med røttene i den evige syklus. Livets tre, Arbor vitae (latin) finnes i flere kulturer og har forskjellige navn. I gammelnorsk mytologi omtales den som Yggdrasil og er sentrum for vikingenes verdensbilde, dens grener knyttet sammen de forskjellige verdenene og skaperverket som helhet.

Spør o Embla:

De første menneskene ifølge norrøn mytologi.


Månen:

Symbolet på liv, død og gjenfødelse.

Pentagram:

Ild, luft, vann, jord og sjelen (univers, evig)

Triskele:

Triskele-symbolet, også kjent som Odins horn, representerer tre drikkehorn. Bak dette symbolet er det en historie. Odin kom til kjempekvinnen Gunnlöð for å skaffe diktets mjød (skáldskaparmjöðr). Han forhandlet i tre netter for å få tre slurker av mjøden.

Torshammer/ Mjölnir:

Thor, sønn av Odin og en av de mest populære gudene, ville ikke vært noe uten hans berømte hammer, Mjölnir.

Denne magiske gjenstanden, alltid med Tor, ville automatisk komme tilbake til ham etter å ha kastet den.

Når vikinger hørte torden eller så lyn, trodde de det var Tor som svingte hammeren sin i kamp med kjemper.

Mjölnir var ikke bare et våpen som ble brukt til å drepe kjemper, men også et symbol på beskyttelse og sikkerhet.

I lang tid, og også i dag, er det vanlig at nordlendinger bærer Mjölnir som et kjede for beskyttelse og styrke.

Veivisir:

Veivisir

Vegvisir er et kjent symbol som du kanskje
de fleste kjenner igjen fra Island og dets folklore.
Symbolet er en Galder.

Vegvisir inngår i den islandske samlingen av galdrastaver, Huldmanuskriptet fra 1800-tallet av Geir Vigfusson og i Galdraskræða Skugga, av Jochum Eggertsson fra 1940. Galdraskræða Skugga skal ifølge forfatteren inneholde materiale fra tidligere kilder. Jochum Eggertsson opplyste dessverre ikke hva kildene var.

I Huldmanuskriptet om Vegvisor står følgende tekst:
Beri mamm stafi eise á sér villist mamm ekki í hríðum né badu veðri þó ókunnugur sá.
Oversettelse:
"Hvis dette skiltet er slitt, vil man aldri gå seg vill i storm eller dårlig vær, selv når veien ikke er kjent."

Selve navnet betyr "Guide", "vegur" betyr vei og "visir" betyr peker.
Dette symbolet har åtte grener som møtes i midten.
Det er noen mennesker som tror at de 8 grenene representerer kardinalpunktene (nord, sør, vest, øst, nordvest, nordøst, sørvest, sørøst) mens andre mener at de 8 grenene representerer de 8 verdenene i gammelnorsk mytologi og midten representerer den 9. verden, Midgard, menneskenes verden.

Vegvisir er et veldig kraftig symbol. Et åndelig kompass.

Det antas at dette symbolet hadde makten til å veilede folk som bar det til riktig retning for de som mistet veien.

I generelle skikker brukes den også som en talisman for flaks, beskyttelse og velsignelser.

For de som tror på magiske krefter som de nordiske sjamanene, vil Vegvisir veilede ditt hjerte og dine skritt for å ta de riktige valgene i livet ditt, og hjelpe deg med å finne selvtilliten tilbake når du mistet deg selv og din tro.

Ægishjálmur

Aegisjalmur

Ægishjálmur eller Skrekkhjelmen, som etymologisk betyr Ægirs hjelm som betyr skrekk/redsel. Ægir/Ägir er også navnet på havets Gud. Vanligvis definert som den fryktede hjelmen og referanse til den vises i den poetiske Edda og i Völsunga-sagaen.
I den poetiske Edda er det nevnt som en skrekkhjelm, men selv om ordet hjelm forekommer i navnet var det mest sannsynlig ikke en ekte hjelm, dens struktur og design har ingen gjenkjennelig form av en hjelm som selv Edda nevner at objektet er ikke en hjelm, men snarere et generelt dekke som omgir brukeren med en brodannende kraft til å skremme bort og underkue sine fiender. Effekten er konsentrert i eller mellom øynene.

Albue knute

Albue knute

Valknut, også kjent som Odins knute, er et symbol hovedsakelig knyttet til dødskulten.

Dette symbolet finnes på vikingminnesteiner og vil også være assosiert med Odin ettersom Odin eller hans valkyrier er de som leder sjelene til falne nordiske krigere til de ulike nordiske etterlivet som Valhalla eller Hel.

Valknut er i bunn og grunn symbolet på å følge de falne i kamp.

Det sies også at i selve symbolet representerer de ni hjørnene av trekantene hver av ni verdener i det nordiske universet forent av Yggdrasil. Valknut har fått et annet navn, «Hrungnirs hjerte» knyttet til en historie om den legendariske kjempen Eddas.

Dette symbolet viser gudenes makt over døden og kan også brukes som en talisman for å beskytte mot onde ånder.

Den heter også: Den drepte hjerte, Valas hjerte, Rungners hjerte og Odins knute.

Ulvekors

Ulvekors fra Island

I 1910 ble ulvekorset funnet i Foss på Sør-Island og det er datert til 900-1100-tallet. Originalen var større og laget i sølv og kan sees her : http://3.bp.blogspot.com/-TZZ1TuRDxRo/UFua_X9JhDI/AAAAAAAAAAi0/olaEEkjjlG4/s640/IMG_5957.JPG

Det er delte meninger om man skal tolke ulvekorset som et kors eller som en spesiell islandsk modell av torskehammer. Ettersom funnet er det eneste i sitt slag, er det vanskelig å sette det inn i en arkeologisk og historisk sammenheng.

Ulvekorset, også kalt Ulvehammeren, er et symbol som det er delte meninger om. Er det hedensk eller kristent, eller symboliserer det sameksistensen av disse to religionene? Ingen vet, men det er mange teorier og tolkninger om dens betydning. På grunn av det brukes ulvekors av asatroende og kristne.