Jul vs jól

jul VS Jól

Noen av forskjellene mellom den kristne julen og den gammelnorske feiringen av Jol (eller Yule) praktisert av vikingene.
Lag din egen adventskalender. Lesning jul VS Jól 3 minutter Neste Horn

Det er noen forskjeller mellom den kristne julen og den gammelnorske feiringen av Jól (eller Yule) praktisert av vikingene.

Her er noen av forskjellene.

Den kristne julen er en religiøs høytid som minnes Jesu fødsel, mens Jól var en hedensk feiring som oppsto lenge før kristendommen nådde Norden.

Vikingene trodde på en rekke guder og gudinner og praktiserte en polyteistisk religion. Tro på flere guder.

Dato: Den kristne julen feires 24. eller 25. desember hvert år for å feire Jesu fødsel.

Vikingenes Jól ble derimot feiret ved vintersolverv, vanligvis rundt 21. desember. Den nøyaktige tidspunktet for blottet er imidlertid omstridt. Noen mener at den ble holdt ved vintersolverv i slutten av desember, andre mener at festen fant sted i midten av januar.

Julefesten var den store offerfesten til gudenes beste. Man trodde da at mørkets krefter var på sitt sterkeste denne årets lengste natt, og derfor var det nødvendig med en høytid med lys og offer for å dempe mørket, for å blidgjøre gudene og få deres velsignelse for det kommende års høst og for å sikre retur av lyset.

Vikingene hadde egne symboler i forbindelse med midvintersolverv. Bålet, ofringer, granris, frø, solhjulet og halmgeiter var for eksempel en del av feiringen.

Vikingene holdt nullen. Der tente de bål, ofret gaver til gudene sine, reiste horn for guder, høstet, døde og fødte, hadde fest eller fest som det ble kalt.

Det var også vanlig å gi og bytte gaver i jula.

Innenfor den kristne tradisjonen er det flere ritualer og tradisjoner som er vanlige, som å gå i kirken på julaften, synge julesanger, utveksle gaver og spise et festmåltid.

Selv om kristendommen erstattet de gammelnorske religionene i Norden, har visse tradisjoner og symboler fra julen overlevd og blitt integrert i den moderne julen.

For eksempel kommer ordet «jul» fra Jol og treet, som er en sentral del av mange moderne julefeiringer, har sine røtter i gammelnorsk tradisjon.

Andre tradisjoner, som juleskjæring av kjøtt, kan også spores tilbake til vikingtiden.

Julebukken er et fint eksempel:

I myten om Thors reise til Utgårdaloke fortelles det hvordan Tandgnissle og Tandglese, geitene som drar Thors vogn, blir slaktet om kvelden og spist, for å vekkes til live om morgenen, når Thor med hammeren Mjölner, signerer skjelettene deres.

Dette er noen av forskjellene mellom den kristne julen og vikingjulen.

Begge feiringene har sine egne unike tradisjoner og symboler og representerer ulike oppfatninger og uttrykk.

God jul

God jul