Dryckeshorn med hållare av smidd järn

FAQ

På vår FAQ finner du mange spørsmål og svar om vikinger og vikingtiden. Vi oppdaterer fortløpende med ny informasjon.
  • Er vikinger fra Sverige?

Vikinger kom fra hele Skandinavia og reiste langt unna, akkurat som oss her på Nordlys, bare vi plyndrer ikke stedene vi besøker, ikke hver gang i alle fall!

  • Hva var vikingperler laget av?

Vikingtidens perler ble laget av en rekke materialer, det mest brukte materialet var glass, men de ble også laget av edle metaller og steiner som karneol og ametyst eller til og med dyrebein.

  • Vikingperler

En av stiftene i de tidlige handelsbyene i Skandinavia fra 800-tallet var å ha en haug med profesjonelle glassperlemakere. De dukker opp i byer som Kaupang, Ribe og Birka, ettersom vi selger flere historiske kopier av gravfunn fra disse byene.

  • Hvilke perler hadde vikingene på seg?

Vikingene bar hjemmelagde og eksotisk omsatte perler, hovedsakelig av glass, men edle metaller og steiner var også vanlig.

  • Hva er/var vikingers drikkehorn laget av?

I vikingtiden ble drikkehorn hovedsakelig laget av kuhorn, siden de ikke avhornet kuene sine, hadde de enda en ressurs å ta i bruk.

  • Hvordan lage et viking-drikkehorn
Vikingene, akkurat som oss i NordlysViking. Vi skyller og gjentar til hornet er helt glatt på innsiden, etter det kommer timer med glatting og polering på utsiden. Hos NordlysViking gir vi hornet en tilleggsbehandling ved å lakkere innsiden med matgodkjent lakk.
  • Hvordan vasker jeg drikkehornet mitt?
Den beste måten å vaske hornet, koppen, kruset eller begeret på er å vaske det for hånd. Bruk lunkent vann og vaskemiddel som normalt. Har du drikkehorn kan det være greit å skylle ut med vann umiddelbart etter bruk så ingenting fester seg til bunnen. Hvis du trenger å børste bunnen av ølhornet ditt, anbefaler vi å bruke en flaskebørste.
  • Hvem har laget vikingsmykker?
Høyt dyktige og spesialiserte håndverkere laget smykker av gull, sølv og bronse. Det som kan overraske deg er at blant annet messing og sink også var i bruk i byer som Ribe fra 700-tallet og utover.
  • Hvorfor brukte vikinger smykker?
Disse vikingene bar smykker som et tegn på deres rikdom og status i samfunnet, men det kan også vise tegn på en eventyrlig livsstil siden materialer som ametyst ikke er lokale i Skandinavia og må ha blitt handlet eller plyndret langveis fra.
  • Hvordan så vikingsmykker ut?

Vikingsmykker var mesterverk laget hovedsakelig av edle metaller med vakre design som kunne være dyriske eller geometriske og fikk ofte også et mytologisk aspekt, som skildrer Odin, Tor eller Sleipnir for å nevne noen.

  • Hva drakk vikingene av?

Vikingene drakk av mange forskjellige beholdere og materialer, drikkehorn laget av kuhorn var et veldig vanlig materiale. Siden bøndene fra vikingtiden ikke avhornet kyrne sine, hadde de en enorm ressurs å bruke til å lage drikkehorn, kammer og skjeer. Du kan nesten kalle det forhistorisk plast.

  • Hvordan så smykker fra vikingtiden ut?

Vikingene brukte smykker for å vise frem sin rikdom og status i samfunnet, men de ville sikkert også bare se fine ut akkurat som vi gjør i dag. Smykket var et solid håndverk laget av håndverksmestere og ble laget i mange forskjellige materialer og former hvor dyrepynt og mytologiske elementer var svært vanlig.

  • Hva er en mjødhall?
Kort fortalt er en mjødsal et langhus fra jernalderen som var gårdens/bygdas bokstavelige og billedlige sentrum. Der kunne jarlen holde fester for å gi armringer i bytte mot tjenester eller bygge relasjoner mellom pårørende og stammer for å sikre stabiliteten i området. Ny forskning fra Norge tyder på at de kan ha blitt malt i blått, gult og rødt.
  • Hva var Vikings favorittdrikk?
Det vanligste svaret er vanligvis mjød, det vil si honningvin, men det er ikke mange som vet at vikingene også drakk mölska, som er en type øl som brygges ved å fermentere honning og malt. I de populære mediene er vikinger ofte avbildet mens de drikker en skummende mjød, men dette ville faktisk passet bedre med møllkuler!
  • Hvordan drakk vikingene ølet sitt?

Vikingtidsfunn av drikkekar kommer hovedsakelig i form av keramikk eller metall ettersom det overlever best i bakken, men det er noen funn av fine horn, noen ganger utskårne, som har overlevd i miljøer helt uten oksygen. Det er også horn dekorert med messing og bronse, og massevis av ikonografi av folk som holder drikkehorn.

  • Hva er et mjødhorn?
Et mjødhorn var et horn vanligvis fra en ku, men kunne lages av en geit, som man drakk mjød av. Ved store høytider og sammenkomster kunne et horn sendes rundt og deretter sendes tre ganger rundt en statue av en guddom som en del av ritualer som kan ha å gjøre med å ønske en god høst eller lykke til på raid.
  • Når var vikingtiden?
Vanligvis brukes den engelske periodiseringen 793 - 1066 e.Kr., den viser til angrepet på Lindisfarne som utgangspunkt og Harald Hårdrådes nederlag ved Stamford Bridge. Forskere har kranglet om dette i lang tid og vil fortsette å gjøre det lenge etter vår tid, det kommer egentlig helt an på hvor i Europa du velger å se og hvilket materiale du bruker til dags dato.
  • Hva var religionen til vikingene?
I dag kalles den ofte gammelnorsk religion, men det er viktig å huske at vårt syn på religion og hva det betyr kanskje ikke stemmer overens med hvordan vikingene så på sin verden. Et uttrykk som kommer til oss i dag fra vikingene er: Forn Siðr som grovt sett oversettes til gammel skikk, så tradisjon var viktig for dem, noe som gir oss et lite innblikk i deres måte å se verden på.
  • Hvem var vikingenes guder?
Det er mange guder i gammelnorsk, men de som oftest nevnes er Odin, Tor og Frej. Odin blir ofte sett på som Allfaderen, og blir sett på som aristokratiets gud ettersom mange konger sporer sin slekt tilbake til Odin. Selv de kristne kongene i dagens England hadde Odin i en eller annen form som etterkommer eller stamfader. Thor ble ofte sett på som den mer populære guden som holdt mennesker trygge fra kjemper og Frej, en fruktbarhetsgud som kunne gi gode avlinger.
  • Eksisterte Odin virkelig?
Det korte svaret er nei, han eksisterte nok ikke egentlig, men han er forankret som de dødes gud og krigernes gud har svært gammel opprinnelse, selv om navnet hans har endret seg over tid. Noen forskere mener at røttene til arketypen kan være eldre enn bronsealderen i Sverige, dvs. mer enn 3000 år! Odins tilknytning til sjamanisme kan være et resultat av samspill mellom skandinaver i sør og samer i nord.
  • Hva er forskjellen mellom vikingtid og middelalder?
Dette varierer veldig avhengig av hvilket land man starter fra, i Sverige er forskjellen mellom vikingtid og middelalder mest at skriften begynner å bli brukt. Men også at aristokratiet og etter hvert hele befolkningen ble kristnet. Dette foregår i løpet av 1000-tallet i Sverige, men linjen trekkes vanligvis ved 1050 e.Kr., selv om det var en variabel prosess forskjellige steder.
  • Hva var Vikings favorittspill, og kan vi spille det i dag?
Hnefatafl kan ha vært et av favorittspillene deres, og ja, vi kan spille det i dag. Det var så populært at vi finner spilleplaner skåret ut på robenkene til langskipene. Vi finner også mange beinterninger, de forekommer i mange forskjellige former og størrelser så vi kan anta at forskjellige former for terningspill også var populære blant vikingene.
  • Var det vikinger i Skottland?
Ja, vikingene invaderte og koloniserte deler av Skottland. Inkludert Orknøyene, Shetland og Isle of Man. Vikingene satte sitt preg genetisk, arkitektonisk og språklig ettersom nornspråket var en blanding av gælisk og vesturnorsk. Språket har i dag fått nytt liv i form av nynorn.
  • Hva kalte vikingene Skottland?
Vikingene kalte de nordlige øyene i Skottland Norðreyjar og de sørvestlige øyene ble kalt Suðreyjar . Shetland i Norðreyjar lå bare 300 km fra norskekysten og med godt vær i et langskip tok reisen omtrent en dag å gjennomføre.
  • Hva gjorde vikingene i Skottland?
Vanligvis hører vi bare om vikinger som raidere og sjørøvere, dette stemmer til en viss grad da Harald Hårfager skal ha okkupert Norðreyjar på slutten av 800-tallet som følge av at skandinaviske sjørøvere herjet i farvannet rundt Shetland og Orknøyene. Selvfølgelig handlet de og noen slo seg ned og levde fredelig, i hvert fall av og til.
  • Var det svenske vikinger i Skottland?

Genetisk sett hadde vikinger fra dagens Norge størst innvirkning på den skotske befolkningen, men det finnes også spor både genetisk, språklig og arkeologisk etter vikinger fra dagens Sverige og Danmark.

  • Var det vikinger i Ukraina? 
Absolutt, de skandinavene som etterlot seg flest genetiske spor i området var vikinger fra Midt-Sverige, Öland, Gotland og Åland i Finland. De holdt seg ikke bare til Ukraina, men også Baltikum og Russland langs elvene Don, Dnepr og Volga. Reisen østover for skandinavene begynte trolig før den vestlige utvidelsen da to båtgraver fra Ösel er datert til ca 750 e.Kr. og har sterke paralleller med båtgravene fra Vendel og Valsgärde nord for Uppsala.
  • Hvilke land reiste vikingene til?
Skandinavene reiste så langt vest som Nord-Amerika og så langt øst som Usbekistan. Det er nevnt i flertallet av historiske kilder at en Björn Järnsida og hans kompani dro sørover på midten av 800-tallet og raidet den iberiske kysten og deretter seilte gjennom Gibraltarstredet og til slutt fanget og plyndret Pisa. Da de så passerte Gibraltarstredet på vei hjem, ble de overrasket over det muslimske kalifatet som styrte store deler av den iberiske halvøy. Bare 20 av de rundt 60-70 skipene returnerte til den frankiske kysten.
  • Hvor landet vikingene i England?
  • En av de mest kjente landgangene er Lindisfarne i 793 e.Kr. da vikinger raidet et kloster på øya. Det var ikke den første landingen på øya, men ifølge britiske kilder var det den første betydelige da den traff hjertet av angelsaksisk kristent territorium. Mindre enn hundre år senere landet en enorm hær av skandinaver og frisere, på engelsk kalt «The Great Heathen Army». De landet i Östangle i 871 e.Kr. for å slutte seg til en hær som allerede hadde styrtet kongeriket Northumbria under ledelse av tre av Ragnar Lodbroks fem sønner Halfdan, Ubbe og Ivar Benlöse. I de neste 15 årene herjet de den angelsaksiske landsbygda og etablerte til slutt Danelaw.

  • Hva var daneloven? (Danelaw)
  • Navnet viser til den delen av det angelsaksiske England som ble styrt av et skandinavisk aristokrati hovedsakelig fra Danmark. Området omfatter det østlige og nordlige England med Jorvik (York) som en av de viktigste byene. Det begynte i 865 e.Kr. med en invasjon av England ledet av tre av Lodbroks sønner, men det er først på 1000-tallet at Daneloven blir nevnt skriftlig. Selv i dag er det spor i form av stedsnavn med skandinavisk opprinnelse, et eksempel er Coppergate i York som oversettes som Koppari Street. Koppari betyr kopp, så navnet kan ha vært Koppmakargatan i Jorvik.

  • Var alle svensker vikinger?
  • Nei, ikke alle svensker var vikinger, det gjaldt hele Skandinavia. Ordet viking betyr en som drar på ekspedisjon, vanligvis til sjøs og vanligvis med flere vikinger. Vi vet heller ikke noe definitivt om vikingaktiviteten , men det kan helt klart inkludere plyndring. Det kan imidlertid godt ha inkludert lengre handelsreiser også. Når det er sagt, var det nok nordmenn som levde hele livet i Norden og aldri ble viking.

Vikingene bar hjemmelagde og eksotisk omsatte perler, hovedsakelig av glass, men edle metaller og steiner var også vanlig.

  • Hva er/var vikingers drikkehorn laget av (Einstein-prisen går til..?)

I vikingtiden ble drikkehorn hovedsakelig laget av kuhorn, siden de ikke avhornet kuene sine, hadde de enda en ressurs å ta i bruk.

  • Som laget vikingsmykker
  • Høyt dyktige og spesialiserte håndverkere laget smykker av gull, sølv og bronse. Det som kan overraske deg er at blant annet messing og sink også var i bruk i byer som Ribe fra 700-tallet og utover.

  • Hvorfor brukte vikinger smykker?
  • Disse vikingene bar smykker som et tegn på deres rikdom og status i samfunnet, men det kan også vise tegn på en eventyrlig livsstil siden materialer som ametyst ikke er lokale i Skandinavia og må ha blitt handlet eller plyndret langveis fra.

  • Hvordan så vikingsmykker ut?
  • Vikingsmykker var mesterverk laget hovedsakelig av edle metaller med vakre design som kunne være dyriske eller geometriske og fikk ofte også et mytologisk aspekt, som skildrer Odin, Tor eller Sleipnir for å nevne noen.

  • Hva drakk vikingene av?
  • Vikingene drakk av mange forskjellige beholdere og materialer, drikkehorn laget av kuhorn var et veldig vanlig materiale. Siden bøndene fra vikingtiden ikke avhornet kyrne sine, hadde de en enorm ressurs å bruke til å lage drikkehorn, kammer og skjeer. Du kan nesten kalle det forhistorisk plast.

  • smykker fra vikingtiden?
  • Vikingene brukte smykker for å vise frem sin rikdom og status i samfunnet, men de ville sikkert også bare se fine ut akkurat som vi gjør i dag. Smykket var et solid håndverk laget av håndverksmestere og ble laget i mange forskjellige materialer og former hvor dyrepynt og mytologiske elementer var svært vanlig.

  • Hva er en mjødhall?
  • Kort fortalt er en mjødsal et langhus fra jernalderen som var gårdens/bygdas bokstavelige og billedlige sentrum. Der kunne jarlen holde fester for å gi armringer i bytte mot tjenester eller bygge relasjoner mellom pårørende og stammer for å sikre stabiliteten i området. Ny forskning fra Norge tyder på at de kan ha blitt malt i blått, gult og rødt.

  • Hva var Vikings favorittdrikk?
  • Det vanligste svaret er vanligvis mjød, det vil si honningvin, men det er ikke mange som vet at vikingene også drakk mölska, som er en type øl som brygges ved å fermentere honning og malt. I de populære mediene er vikinger ofte avbildet mens de drikker en skummende mjød, men dette ville faktisk passet bedre med møllkuler!

  • Hvordan drakk vikingene ølet sitt?
  • Vikingtidsfunn av drikkekar kommer hovedsakelig i form av keramikk eller metall ettersom det overlever best i bakken, men det er noen funn av fine horn, noen ganger utskårne, som har overlevd i miljøer helt uten oksygen. Det er også horn dekorert med messing og bronse, og massevis av ikonografi av folk som holder drikkehorn.

  • Hva er et mjødhorn?
  • Et mjødhorn var et horn vanligvis fra en ku, men kunne lages av en geit, som man drakk mjød av. Ved store høytider og sammenkomster kunne et horn sendes rundt og deretter sendes tre ganger rundt en statue av en guddom som en del av ritualer som kan ha å gjøre med å ønske en god høst eller lykke til på raid.

  • Når var vikingtiden?
  • Vanligvis brukes den engelske periodiseringen 793 - 1066 e.Kr., den viser til angrepet på Lindisfarne som utgangspunkt og Harald Hårdrådes nederlag ved Stamford Bridge. Forskere har kranglet om dette i lang tid og vil fortsette å gjøre det lenge etter vår tid, det kommer egentlig helt an på hvor i Europa du velger å se og hvilket materiale du bruker til dags dato.

  • Hva var religionen til vikingene?
  • I dag kalles den ofte gammelnorsk religion, men det er viktig å huske at vårt syn på religion og hva det betyr kanskje ikke stemmer overens med hvordan vikingene så på sin verden. Et uttrykk som kommer til oss i dag fra vikingene er: Forn Siðr som grovt sett oversettes til gammel skikk, så tradisjon var viktig for dem, noe som gir oss et lite innblikk i deres måte å se verden på.

  • Hvem var vikingenes guder?
  • Det er mange guder i gammelnorsk, men de som oftest nevnes er Odin, Tor og Frej. Odin blir ofte sett på som Allfaderen, og blir sett på som aristokratiets gud ettersom mange konger sporer sin slekt tilbake til Odin. Selv de kristne kongene i dagens England hadde Odin i en eller annen form som etterkommer eller stamfader. Thor ble ofte sett på som den mer populære guden som holdt folket i sikkerhet mot kjemper og Frej, en fruktbarhetsgud som kunne gi gode avlinger.

  • Eksisterte Odin virkelig?
  • Det korte svaret er nei, han eksisterte nok ikke egentlig, men han er forankret som de dødes gud og krigernes gud har svært gammel opprinnelse, selv om navnet hans har endret seg over tid. Noen forskere mener at røttene til arketypen kan være eldre enn bronsealderen i Sverige, dvs. mer enn 3000 år! Odins tilknytning til sjamanisme kan være et resultat av samspill mellom skandinaver i sør og samer i nord.

  • Hva er forskjellen mellom vikingtid og middelalder?
  • Dette varierer veldig avhengig av hvilket land man starter fra, i Sverige er forskjellen mellom vikingtid og middelalder mest at skriften begynner å bli brukt. Men også at aristokratiet og etter hvert hele befolkningen ble kristnet. Dette foregår i løpet av 1000-tallet i Sverige, men linjen trekkes vanligvis ved 1050 e.Kr., selv om det var en variabel prosess forskjellige steder.

  • Hva var Vikings favorittspill, og kan vi spille det i dag?
  • Hnefatafl kan ha vært et av favorittspillene deres, og ja, vi kan spille det i dag. Det var så populært at vi finner spilleplaner skåret ut på robenkene til langskipene. Vi finner også mange beinterninger, de forekommer i mange forskjellige former og størrelser så vi kan anta at forskjellige former for terningspill også var populære blant vikingene.

  • Var det vikinger i Skottland?
  • Ja, vikingene invaderte og koloniserte deler av Skottland. Inkludert Orknøyene, Shetland og Isle of Man. Vikingene satte sitt preg genetisk, arkitektonisk og språklig ettersom nornspråket var en blanding av gælisk og vesturnorsk. Språket har i dag fått nytt liv i form av nynorn.

  • Hva kalte vikingene Skottland?
  • Vikingene kalte de nordlige øyene i Skottland Norðreyjar og de sørvestlige øyene ble kalt Suðreyjar . Shetland i Norðreyjar lå bare 300 km fra norskekysten og med godt vær i et langskip tok reisen omtrent en dag å gjennomføre.

  • Hva gjorde vikingene i Skottland?
  • Vanligvis hører vi bare om vikinger som raidere og sjørøvere, dette stemmer til en viss grad da Harald Hårfager skal ha okkupert Norðreyjar på slutten av 800-tallet som følge av at skandinaviske sjørøvere herjet i farvannet rundt Shetland og Orknøyene. Selvfølgelig handlet de og noen slo seg ned og levde fredelig, i hvert fall av og til.

  • Var det svenske vikinger i Skottland?
  • Genetisk sett hadde vikinger fra dagens Norge størst innvirkning på den skotske befolkningen, men det finnes også spor både genetisk, språklig og arkeologisk etter vikinger fra dagens Sverige og Danmark.

    • Var det vikinger i Ukraina? 

    Absolutt, de skandinavene som etterlot seg flest genetiske spor i området var vikinger fra Midt-Sverige, Öland, Gotland og Åland i Finland. De holdt seg ikke bare til Ukraina, men også Baltikum og Russland langs elvene Don, Dnepr og Volga. Reisen østover for skandinavene begynte trolig før den vestlige utvidelsen da to båtgraver fra Ösel er datert til ca 750 e.Kr. og har sterke paralleller med båtgravene fra Vendel og Valsgärde nord for Uppsala.

  • Hva kalte vikingene Ukraina?
  • Det var ikke noe navn for Ukraina spesifikt, men området rundt Baltikum, Ukraina og det vestlige Russland fikk navnet Garðaríki . Garða kan referere til en befestet landsby eller by, og ríki blir ofte oversatt med rike eller land. Garðaríki kan da oversettes som byrike eller landsbyrike.

  • Hva gjorde vikingene i Ukraina?
  • De utforsket, de handlet, de raidet og de integrerte seg med lokalbefolkningen. Da Ibn Fadlan besøkte siv ved Volga-elven på 800-tallet, var nok mange i området en blanding av skandinaver og slaver. Ordet saqaliba er hyppig nevnt i arabiske tekster fra kalifatet og er i dag assosiert med mennesker som ble tatt til fange i Øst-Europa og solgt på kalifatets slavemarkeder. I bn Khurradadhbeh forteller om norrøne handelsmenn som bringer sverd og pelsverk av høy kvalitet fra Skandinavia til kysten av Svartehavet. Ibn Khurradadhbeh bemerker også at nordmenn var i det bysantinske hoffet allerede tidlig på 800-tallet e.Kr. 

  • Var det svenske vikinger i Ukraina?
  • Ja, den vanlige oppfatningen er at folk fra øst og mellom Sverige og Åland reiste østover langs de østeuropeiske elvelandene, mens norske og danske vikinger reiste vestover mot England og Island.

  • Hvilke land reiste vikingene til?
  • Skandinavene reiste så langt vest som Nord-Amerika og så langt øst som Usbekistan. Det er nevnt i flertallet av historiske kilder at en Björn Järnsida og hans kompani dro sørover på midten av 800-tallet og plyndret den iberiske kysten, for så å seilte gjennom Gibraltarstredet og til slutt erobret og plyndret Pisa. Da de så passerte Gibraltarstredet på vei hjem, ble de overrasket over det muslimske kalifatet som styrte store deler av den iberiske halvøy. Bare 20 av de rundt 60-70 skipene returnerte til den frankiske kysten.

  • Hvor landet vikingene i England?
  • En av de mest kjente landgangene er Lindisfarne i 793 e.Kr. da vikinger raidet et kloster på øya. Det var ikke den første landingen på øya, men ifølge britiske kilder var det den første betydelige da den traff hjertet av angelsaksisk kristent territorium. Mindre enn hundre år senere landet en enorm hær av skandinaver og frisere, på engelsk kalt «The Great Heathen Army». De landet i Östangle i 871 e.Kr. for å slutte seg til en hær som allerede hadde styrtet kongeriket Northumbria under ledelse av tre av Ragnar Lodbroks fem sønner Halfdan, Ubbe og Ivar Benlöse. I de neste 15 årene herjet de den angelsaksiske landsbygda og etablerte til slutt Danelaw.

  • Hva var daneloven? (Danelaw)
  • Navnet viser til den delen av det angelsaksiske England som ble styrt av et skandinavisk aristokrati hovedsakelig fra Danmark. Området omfatter det østlige og nordlige England med Jorvik (York) som en av de viktigste byene. Det begynte i 865 e.Kr. med en invasjon av England ledet av tre av Lodbroks sønner, men det er først på 1000-tallet at Daneloven blir nevnt skriftlig. Selv i dag er det spor i form av stedsnavn med skandinavisk opprinnelse, et eksempel er Coppergate i York som kan oversettes som Koppari street. Koppari betyr kopp, så navnet kan ha vært Koppmakargatan i Jorvik.

  • Var alle svensker vikinger?
  • Nei, ikke alle svensker var vikinger, det gjaldt hele Skandinavia. Ordet viking betyr en som drar på ekspedisjon, vanligvis til sjøs og vanligvis med flere vikinger. Vi vet heller ikke noe definitivt om vikingaktiviteten , men det kan helt klart inkludere plyndring. Det kan imidlertid godt ha inkludert lengre handelsreiser også. Når det er sagt, var det nok nordmenn som levde hele livet i Norden og aldri ble viking.