Glaspärlor, vikingatidens sportbil eller godisplock?

Glassperler, sportsbil fra vikingtiden eller smågodt?

Helt siden vi ble bofaste bønder for rundt 12 000 år siden, har vi kunnet samle og redde ting som aldri før. Dette har gitt opphav til alle mulige måter å vise frem sin rikdom på. I dagens samfunn er sportsbilen et godt eksempel på en av måtene du viser frem rikdommen på. Sportsbilen er like uvesentlig som en glassperle for ens overlevelse, men vi samler dem inn når vi har litt ekstra penger.
Om Blot Lesning Glassperler, sportsbil fra vikingtiden eller smågodt? 3 minutter Neste Nornene

I denne del to skal vi se nærmere på hva perler ble brukt til i vikingtiden og hvilken betydning de kan ha hatt. Før vi dykker ned i det, vil jeg trekke oppmerksomhet til en artikkel av Marco Bianchi «Runesteinen som sosialt medium». Der diskuterer han hvordan runesteiner fungerte på en måte som hashtags gjør i dagens sosiale medier hvor hensikten er å markedsføre en person gjennom tilbakevendende ord og uttrykk som folk kjenner igjen samt kjente/mytiske steder som nevnes, tenk Dubai i dag eller Konstantinopel i vikingtiden.

Denne tankegangen kan også delvis brukes på perler, men ikke som sosiale medier, men mer som en kombinasjon av godteriplukkere og sportsbiler. Dette er ikke min egen idé, men min gode venn Merlin sa en gang: "Vikingene hadde ikke sportsbiler, men de hadde glassperler". Fenomenet er dypere enn som så, men denne tankegangen er etter min mening et godt utgangspunkt for å forstå meningen bak perler.

Helt siden vi ble bofaste bønder for ca 12 000 år siden har vi kunnet samle og redde ting som aldri før, det var vanskeligere når man var jeger-sanker og skulle bære alt selv. Dette har gitt opphav til alle mulige måter å vise frem sin rikdom på, i dagens samfunn er sportsbilen et godt eksempel på en av måtene man viser frem sin rikdom på. Sportsbilen er like uvesentlig som en glassperle for ens overlevelse, men vi samler dem fortsatt inn når vi har litt ekstra penger!

I tillegg til å vise rikdom og status, kan perler av spesifikke nyanser eller farger ha vært mer populære noen steder enn andre, ved Lovö i Mälaren er det arkeologiske kildematerialet for perler dominert av spunnet monokrome (dvs. ensfargede) perler av rødt. farge.

Det kan være et tegn på en trend innenfor regionen eller for familien, det kan være et resultat av symbolikk knyttet til fargen. Det kan også være et resultat av tilgjengeligheten av de aktuelle perlene, ettersom tusenvis av glasskår er funnet rundt 1 mil nord i Mälaren på Helgö. Datoene på Helgö strekker seg fra romersk jernalder (1 e.Kr. – 400 e.Kr.) til slutten av vikingtiden (rundt 1050 e.Kr.).

Andre eksempler på hvordan farger kan variere kommer fra Hedeby, hvor det er foretatt utgravninger i vikingtidens sentrum, kirkegården og havna. Alle lokasjoner viser ulike kombinasjoner av farger og perler. Utgravningene av sentrum viser at blå, grønne og røde perler dominerer mens gule, oransje og hvite vises i mindre mengder, dette gjenspeiles i gravmaterialet som styrker ideen om at det fantes en ide om hva som var det "riktige " fargekombinasjon.

I Hedeby havn er det funnet i underkant av 1000 perler, hvorav de vanligste er monokrome perler og mer enn halvparten av disse kommer fra ett og samme funn, en pung med nesten 600 blå perler og syv gullmynter. Kombinasjonen av mynter og perler i samme børs kan tyde på at noen perler ble brukt som valuta, men dette kan ikke bekreftes. Den aktuelle sentralen ble sannsynligvis droppet fra en brygge eller båt rundt år 830 e.Kr. basert på en av myntene preget i 822 e.Kr. av Ludvig den fromme som regjerte i dagens Frankrike.

Tekst: Robert Guildford

Fortsett å lese